Den nya spellagen

Den 1 januari 2019 trädde en ny svensk spellag i kraft. Lagen förändrade framförallt spelreglerna för spelbolagen, vilket såklart får konsekvenser även för spelarna. Syftet med att införa denna lag var att få kontroll på den svenska spelmarknaden. Den digitala utvecklingen har skett mycket snabbt vilket har öppnat upp stora möjligheter för spelbolag på nätet. Dock har inte myndigheter och regelverk hunnit anpassa sig i samma takt. Därför gjorde denna spellag intåg långt efter att nätcasinon etablerat sig. Här kan du läsa mer om lagen och vad den innebär för såväl spelbolag som för spelare.

Spellagen i korthet

Generellt sett innebär den nya lagen att det nu finns ett tydligare regelverk som spelbolag måste följa om de vill erbjuda sina tjänster till svenska spelare. Regelverket finns till för att kontrollera spelmarknaden och för att skydda spelare mot överdrivet spelande. Lagen har tillkommit så att svenska myndigheter kan ta kontroll och påverka utvecklingen av den svenska spelmarknaden. Spelare kommer att få incitament till att spela mer ansvarsfullt, vilket de flesta bör se som något positivt. De spelbolag som inte följer de nya kraven kommer inte få verka i Sverige och de kan även behöva betala böter. Bland annat innefattar lagen följande:

  • Svenska spellicenser har varit den viktigaste punkten i den nya lagen. Det är den av de främsta anledningen till att svenska myndigheter drivit på frågan. I praktiken innebär detta att alla spelföretag som vill erbjuda spel för svenska spelare måste ansöka om svensk spellicens.
  • Spelbolagen kan inte erbjuda fler än en bonus. Detta är en annan mycket omtalad punkt i lagen som dessutom berör spelare. Spelbolagen får inte längre locka med många olika bonusar. Det är endast tillåtet att erbjuda nya spelare en enda bonus.
  • Spellagen syftar även till att minska spelberoende genom att vidta åtgärder för att främja ansvarsfullt spelande. Detta handlar bland annat om att underlätta för spelare att stänga av sig själva från spelandet hos spelbolagen som har svensk licens. Dessutom innebär lagen att marknadsföringen av spel begränsas väsentligt. Spelbolag utan svensk spellicens får inte synas i svenska medier. De som är tillåtna att göra reklam måste göra det med måtta.
  • Spelares vinster från spelbolag med svensk spellicens kommer inte behöva beskattas.